Instructeur bij Zeilschool Witte Waaier

Start van een instructeur bij zeilschool Witte Waaier.

Dit jaar ben ik op de Witte Waaier gestart als instructeur. Wat een mooie ervaring is dat.  De opdracht die ik van Bert meekreeg was dat ik hoe dan ook er voor moest zorgen dat de bemanning en boot steeds weer heelhuids in de haven terug kwamen. En een 2e opdracht was om de cursisten een zeiltocht te laten beleven. Als tip kreeg ik mee “blijf met je handen in de zakken aan dek, en laat hen zeilen en het zelf leren”. Wat is dat toch heerlijk om actief “lui” te zijn. Achter in de kuip lekker zitten terwijl anderen het werk doen.  En toch is dat best lastig om alleen maar te praten en niet te doen.

Lesgeven is voor mij niet nieuw, ik heb in allerlei situaties op diverse schepen les gegeven, maar lesgeven op de Witte Waaier wel. Ik heb Ives, Steven, Peter, Stella, Luc, Stefaan veel geleerd maar natuurlijk heb ik via hun zelf ook nog bijgeleerd over mijn eigen lesgeven. Praten over technische zaken is niet zo moeilijk, maar iemand laten ervaren dat er een stukje techniek onder handbereik ligt dat is toch wel een hoogtepunt van een instructeur.

Met de Pinksteren  waren we zelfs met z’n zessen aan boord waarvan sommige van hen nog nooit op een zeilboot waren geweest, laat staan dat Sara wist wat een helmstok was en waar die voor diende. Normaal gesproken is 4 het maximum maar in overleg zijn we nu van het maximum afgeweken. Met ons vijven hebben we haar geleerd koers te houden en te sturen. Zelfs overstag-manoeuvres waren op een geven moment geen probleem meer. Dat hebben de cursisten elkaar geleerd. Ofwel ook al kun je een klein beetje, misschien is dat al wel genoeg om je mede-cursist iets te leren. Ik blijf gewoon met mijn handen in de zakken zitten.

Wat is het toch een mooie job om met de Witte Waaier te varen.

Edwin Kolman

1 gedachte over “Instructeur bij Zeilschool Witte Waaier”

  1. Hoi Edwin, leuk te lezen nu als instructeur a/b van De Witte Waaier!
    Met je ervaring zijn cursisten ook bij jouw in goede handen. Ik zou zeggen handjes vrij voor de catering….;-)

    Behouden vaart!
    gr. Ernst

Reacties zijn gesloten.