Hoe het begon:

Bert Oosterlaak begon in 2010 met het organiseren van actief zeilen en teamtrainingen met zijn schip Witte Waaier. Waarom? Gewoon omdat het zo leuk is om samen te zeilen, en te genieten van het water en de wind. De naam: Waaier van “laat maar waaien”, en Witte vanwege de kleur. 

Eind 2014 werd Witte Waaier als officiële zeezeilschool gecertificeerd door het CWO. Dat betekent dat we de CWO I, II en III trainingen verzorgen. Inmiddels zijn we een zeilschool met 2 schepen (in Wemeldinge aan de Oosterschelde en in Lelystad aan het IJsselmeer), 10 enthousiaste trainers en steeds meer enthousiaste deelnemers.

Natuurlijk hebben we een eigen visie, en hebben we veel ervaring als zeilers, trainers en instructeurs. Maar zeilen is vooral leuk. De bedoeling van de lessen en tochten is vooral lekker varen en genieten. Gewoon fijn vinden hoe het water beweegt en hoe de boot door het water gaat. De wind in om je hoofd voelen en na afloop je gezicht voelen gloeien. Ons motto: “happy & safe“. 

De trainers:

De trainers van Zeilschool Witte Waaier verzorgen trainingen en mijlentochten voor jachtzeilers op CWO I, II en III niveau, geven trainingen theorie KustNavigatie, en geven ook graag individueel advies of training en coaching.

Bert Oosterlaak

Bert zeilt al meer dan 40 jaar in landen rondom de Noordzee, waarvan 25 jaar als zeezeil- instructeur. Hij heeft ruime ervaring als manager, consultant en projectmanager, freelance bij allerlei organisaties. Hij is daarnaast parttime docent en examinator en staat in het register voor Kort Beroeps Onderwijs. Oprichter en mede-eigenaar van de zeilschool. 

Edwin Kolkman

Edwin bouwt zijn eigen houten zeilboot, bestemd voor zeilen op de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Hij heeft zeer ruime ervaring met zeilen op zee (Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Oostzee, Duitse wadden), ook met kanovaren op zee. 

Ludo van Senten

Ludo houdt van relaxed zeilen naar mooie kusten en havens maar wel met een zo optimaal mogelijke boot-trim en routering/navigatie. Hij zeilt al van kinds af aan vanuit Zeeland, en nu ook al meer dan 10 jaar ook met zijn eigen zeiljacht op de Middellandse Zee (Zuid-Frankrijk, Corsica).

Sebastiaan de Graaf

Sebastiaan is een ervaren zeiler en motorbootschipper, erg goed in manoeuvreren in de haven en navigatie. Hij houdt van Zeeland en de Zeeuwse Delta en het varen op het stromende water van Ooster- en Westerschelde.

Gijs Janssens

Gijs is een enthousiaste zeiler met ruime ervaring met zeilen in de Zeeuwse Delta en in Griekenland. Hij heeft speciale belangstelling voor kustnavigatie en hoe dat vertaald kan worden naar praktische navigatie op zee.

Ricks Meppelder

Ricks zeilt al jaren op de Oosterschelde met zijn Engelse 25ft gaffelkotter. Als solozeiler is hij vaak onderweg langs de kusten van het Kanaal, de Wadden, de Noord en Oostzee en rondom Engeland. Daarnaast heeft hij een jarenlange ervaring in het trainen van medische professionals in het managen van crises en rampen. Maar hij houdt vooral van de rust op het water.

Op foto zichtbaar op de voorgrond.

Helen Ulijn

Helen houdt enorm van watersport. Als surfer begonnen en nu een fervent zeezeiler. Naast dat ze veel ervaring heeft met zeilen in Zeeland (Veerse Meer, Grevelingen, Ooster- en Westerschelde), heeft ze ook tochten gemaakt in Griekenland, Denemarken, Italiё en overtochten naar Engeland. Ze houdt van relaxed en sportief zeilen op een veilige manier.

Benny Menheere

Benny woont in Zeeland en zeilt al lang met allerlei bootjes in Zeeland en op de Noordzee. Zijn eerste zeilervaringen heeft hij opgedaan bij de zeeverkenners op het Veerse Meer en Oosterschelde. Zeilen en bezig zijn met de elementen vindt hij super. Vanwege zijn werk met zeilschepen en grote motorschepen, maar ook in zijn vrije tijd geniet hij samen met mijn partner van het water.

Tamàr Dobbelstein

Tamàr is een groot watersportliefhebber. Heeft ruime ervaring op allerlei soorten (kajuit)zeilboten. Geniet vooral van zeilen op Zeeuwse wateren, Noordzee, Waddenzee en in Griekenland/Kroatië. Sinds 2024 mede eigenaar van de zeilschool.

Bauke IJntema

Bauke IJntema:  gepassioneerd zeiler op IJsselmeer, Wadden en Noordzee. Wedstrijdzeiler, onder meer in de 24 uurs op het IJsselmeer. Ruim 30 jaar ervaring met kajuitzeiljachten en solozeilen.  Gepensioneerde ondernemer en actief bij het SKS Skutsjesilen en bestuurslid van het Heerenveens skûtsje. Hij vindt het leuk om mensen te ontmoeten en helpt graag om beter te leren zeilen en hun vaargebied te vergroten. Specialisme: efficiënt zeilen en zeiltrim.

Ook trainer worden?

We zoeken regelmatig trainers, omdat we als zeezeilschool nog steeds groeien. Kun je uitstekend zeilen op groot water en op zee, en kun je heel goed zaken overbrengen zodat je weet dat mensen het oppikken?  Heb je interesse in onze klanten, zeilen en zeilboten? Wil je leren van elkaar, en spreekt de sfeer van onze zeilschool je aan: “happy en safe”? Neem dan contact met ons op. Het is niet per sé nodig dat je alle diploma’s al hebt, omdat je via ons de opleiding als trainer af kunt maken.

Onze schepen

Winner

In de eerste plaats ontwikkeld als een snel, zeewaardig zeiljacht, is de Winner (zowel 11.20 als 10.10) ook zeer comfortabel. De deklayout is zodanig dat toerzeilers een gezellige tocht kunnen maken terwijl wedstrijdzeilers elkaar niet in de weg lopen. Binnen valt, naast de efficiënte indeling, het smaakvolle teakhouten interieur op. Bovendien maken de praktische kombuis met ruim werkoppervlak, de kooien in de dubbele slaaphutten voor en achter en de ruime navigatiehoek een langdurig verblijf op het water aantrekkelijk.

Zowel de “Zilte Waaier” als de “Witte Waaier” zijn volledig uitgerust voor langere tochten op zee, met een complete zeilgarderobe, veiligheidsuitrusting zoals reddingvesten, lifelines, reddingvlot en vuurpijlen, marifoon, navigatiemiddelen zoals actuele zeekaarten, plotter en AIS, almanak en GPS, en een bijboot.

Vertrekhavens:

De “Zilte Waaier”, de Winner 11.20, ligt in de Binnenhaven van Wemeldinge, direct aan de Oosterschelde en vlak bij het dorp. Dat is voordelig, omdat we niet afhankelijk zijn van sluizen of bruggen. Het is leuk dat het dorp vlakbij is, met diverse restaurantjes, een grote camping, de bakker, en de supermarkt. Wemeldinge ligt op ca. 1,5 uur rijden van Den Haag, Eindhoven of Utrecht. Of maar een half uur rijden vanaf Antwerpen.

In overleg kan ook vanuit andere havens gestart worden, afhankelijk van het programma. Bijvoorbeeld: vanuit de haven van Goes, Sas of Bruinisse.

De “Witte Waaier”, de Winner 10.10, ligt in de Flevo Marina in Lelystad, aan het IJsselmeer. Vanuit daar is het heerlijk varen naar de havens van Enkhuizen, Urk of verderop Stavoren. Hiervandaan maken we uiteraard ook mijlentochten over de Waddenzee en Noordzee.

Video van de Zilte Waaier in Wemeldinge