Rondje Zeeland in juli met Zeilschool Witte Waaier

Met Zeilschool Witte Waaier hebben we in een lang weekend in juli ’17 een prachtig rondje Zeeland gezeild als korte mijlentocht. Om ervaring op te doen met zeezeilen hebben we een tocht gezeild vanaf Wemeldinge, over de Oosterschelde via de Zeelandbrug naar Roompot Sluis, rondom Walcheren, daarna over de Westerschelde, en terug via het kanaal langs Hansweert naar Wemeldinge. Stops in de havens van Roompot Marina en Breskens. Met was heerlijk. Het is fijn om zodoende ervaring op te doen met zeezeilen. Met grote sluizen en jachthavens, met harde wind en flinke golven, en met precieze navigatie.

Zo hebben we op zee voor Walcheren gekozen voor de route via Deurloo. Dat begint met een smal gaatje bij de Cardinale ton OG-GR waar de zeegaten van het Oostgat en Deurloo zich splitsen. Met een harde wind op kop en de motor aan hebben we dit gevaren. Daarna konden we afvallen en met een 2e rif lekker verder zeilen langs de Zeeuwse kust. Denkend aan Blof natuurlijk.

Op de Westerschelde, in het Middelgat, zagen we een hele donkere bui achter ons opdoemen. De lucht zag er bijna zwart uit. We hebben de zeilen geborgen en toen we net klaar waren barstte de bui los met windvlagen tot 27 knopen sloeg het zicht dicht. Maar daarna was het weer heerlijk zeilen.

De sluis bij Hansweert blijft niet makkelijk. Oproepen op kanaal 22. Ook nu stond er stroom mee en flink wind in de sluis. Daarnaast liggen de potjes toch nog wel ver uit elkaar zodat je met de afmeer manoeuvre daar rekening mee moet houden. Dus bij het afmeren eerst achter vastmaken, maar een beetje vaart houden, en daarna de voortros bevestigen. Vaak is er ook groot verkeer, binnenvaart, in de sluis. Dan kun je als jacht flink last hebben van de schroefwerking van de schepen, vooral als de schroef lang door blijft draaien.

In het kanaal door Zuid Beveland zelf werden we bij de Postbrug opgelopen door een combinatie van Wijsmuller, zo te zien met drie onderdelen van windmolens. Een groot gevaarte dat ook door de brug moest. Na drie kwartier wachten mochten wij door de brug met het gevaarte vlak achter ons aan. Het paste maar net door de sluis. Daarna direct bakboord uit naar Wemeldinge. En terugkijken op een mooie tocht met veel nieuwe indrukken en een hoop ervaring rijker.