Manoeuvreren op de motor met een zeiljacht met zeilschool Witte Waaier

Manoeuvreren in de haven.

Eind april staan er een paar trainingen gepland voor het beter leren manoeuvreren in de haven. B.v. op 29 april in Wemeldinge. Er is nog plaats. Het is een goede voorbereiding op het komende seizoen voor jachtschippers. Dat kan bij ons aan boord, maar ook op eigen schip.

Wat doen we dan bijvoorbeeld?

We beginnen met uitvinden hoe de boot precies reageert op het water. Hoe snel reageert de boot op de wind en op het roer. We gaan in op het werken met de lijnen, en goed gooien van de lijnen. Liever gooien dat afstappen, en ervoor zorgen dat de boot goed stil ligt bij het aanleggen. Je ziet soms dat de boot niet stilligt en dat mensen toch liever willen afstappen of soms afspringen. Dat is echt geen goede combinatie voor de veiligheid.

 

We kijken naar het gebruik van voor- en achterspring bij het wegvaren van lagerwal, en het gebruik van de lange lijn indien gewenst. Tevens: afhankelijk van de boot: veel zeiljachten varen net zo goed achteruit als vooruit, en dan is achteruit aanleggen eigenlijk nog beter. Dat leren we dan, zowel bij hogerwal, langswal en lagerwal. En dan ontdek je dat dit manoeuvren op de motor in de haven best leuk is, helemaal niet zo spannend, en een belangrijk onderdeel van het varen met een kajuitzeiljacht.

 

Natuurlijk is het leuk om ook zeilend in de haven aan te komen, maar zeker in het drukke seizoen zit de havenmeester daar niet op te wachten. Het is trouwens iets dat een goede jachtschipper wel moet beheersen om te kunnen gebruiken als het nodig is, maar dat is een ander verhaal.

Bij het manoeuvreren op uw eigen schip is het belangrijk dat de uitrusting op orde is; natuurlijk de motor zelf, maar ook uitrusting zoals de fenders en de lijnen. Die moeten goed zijn, en er moeten er genoeg zijn, inclusief een skippybal voor lagerwal manoeuvres.

Zie b.v. een filmpje over de havenmanoeuvres: https://wp.me/P2YiFS-4x

 

Over Bert Oosterlaak

Trainer en eigenaar bij Zeilschool Witte Waaier
Dit bericht is geplaatst in Actief zeilen, Trainingen op maat, Zeilschool met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie