Een dag in het leven van een… zeilinstructeur van zeilschool Witte Waaier

Een dag in het leven van een… zeilinstructeur

Op een ochtend, half april. De zon schijnt, de wind is matig en de haven ligt er vredig bij. Aan boord klinkt de schelle toon van de fluitketel. Het kokende water zal binnen enkele minuten voor de heerlijke geur van verse koffie zorgen. De vlag gaat op de hekreling en de benodigde kaarten en boekwerken worden klaargelegd. Als de cursisten aan boord zijn, volgt een hartelijke kennismaking. De ervaringen worden uitgewisseld en onder het genot van koffie en een stroopwafel worden de verwachtingen voor de lesdag doorgenomen.

Na het bestuderen van het vaargebied en enkele berekeningen is duidelijk geworden wat de dynamiek van het varen op de Oosterschelde is. Afstanden, dieptes, snelheid en stroming worden met elkaar in verband gebracht. De vaarwegen zijn duidelijk aangegeven met rode en groene betonning en obstakels zoals een ondiepe aanloop of de bedieningstijden van de Zeelandbrug zijn in de Almanak opgezocht. Alvorens we afvaren inspecteren we de boot: zijn de afsluiters dicht en wat is de conditie van de dieselmotor. Ook nemen we de veiligheidsinstructies door en neemt iedereen kennis van bediening van de marifoon.

Het ochtendprogramma wordt vervolgd met manoeuvres in de havenkom. Hoe snel kan de boot over bak- en stuurboord wenden en wat is de invloed van wind bij weinig snelheid. Het aanleggen aan hogerwal vereist een goede samenwerking tussen stuurman en maat. Gaan we vooruit op spring aanleggen? Of kiezen we voor de achterwaartse manier. De cursisten krijgen niet alleen vertrouwen in zichzelf, maar je ziet ook het teamgevoel groeien. Tot voor kort onbekenden voor elkaar, hebben er zichtbaar plezier in om samen de boot te besturen.

Na een lunchonderbreking volgt het middagdeel Het grootzeil gaat met vereende krachten in top, de genua rolt uit en de wind neemt de boot onder haar vleugels mee de Oosterschelde op. Groene boei AW1, rode boei O18, de cursisten hebben profijt van hun voorbereiding eerder op de dag en wisselen elkaar af in de rol van stuurman en navigator. De stralende zon doet de rest.

Weer een geslaagde cursusdag volgens ons motto: Happy & Safe.

Door: Sebastiaan.