Aanloop Stavenisse met zeilschool Witte Waaier

Aanloop Stavenisse met de Zilte Waaier.

Komt het bekend voor, die drang om nieuwe havens te willen ontdekken? Die nieuwsgierigheid naar wat er achter die onbekende haveningang schuilt? Is er manoeuvreerruimte, kun je makkelijk aanleggen, wat voor boten liggen er nog meer? Aan de Oosterschelde alleen al heb je tien havens. Zoals het krappe Yerseke, Roompot Marina met een aanloop waar menig zeiljacht aan de grond is gelopen en het gemoedelijke kleine Burghsluis. Stavenisse heeft ook een haventje, midden in het dorp. Als je op kaart kijkt dan zie je dat de diepte van het havenkanaal bij LAT 0.4 meter is. 40 cm (!) dat lijkt een mission impossible voor de Zilte Waaier met haar diepgang van 2.15 meter. Het is een haven die menig zeiler niet bovenaan het lijstje zal zetten om te verkennen. Maar als zeilschool zoeken we graag wat grenzen op. Het is een prachtige oefening om uit te zoeken hoe je deze haven moet aanlopen en tussen welke tijdstippen dat mogelijk is.

De eerste uitdaging is de aanloop dwars op de stroming van 2.5 knopen in de Keeten. Dat betekent vaart houden en tegen sturen. Eén oog op de wal en één oog op de dieptemeter. Want die gaat hard terug: binnen 100 meter gaan we van meer dan 25 meter diepte naar minder dan 4.  De haveningang is rotsig en onoverzichtelijk door de bocht die je meteen moet maken. Direct daarachter ligt de keersluis die altijd open staat. Dit is een spannend moment. Klopt de voorbereiding? Klopt de minimale diepte die na veel rekenwerk de uitkomst was? Vaar rustig, blijf in het midden en kijk ver vooruit, want een tegenligger hier maakt het kanaaltje nog spannender dan het al is. Na een minuut of 10 bereik je de jachthaven met een mooie passantensteiger midden in de dorpskern. Heerlijk om zo’n Zeeuws dorpje te verkennen en een kop koffie te drinken met een stuk appeltaart erbij! Maar… vergeet de tijd niet, want voor je het weet, wordt het weer laag water en staat de kiel minimaal 6 uur vast op de grond.

Lijkt het je interessant om deze berekeningen te kunnen maken? En daarna zelf achter het roer te staan en deze uitdagende haven binnen te varen? Zeilschool Witte Waaier verzorgt zowel de theoretische als praktische opleiding om verantwoord en zelfstandig dit soort jachthavens te kunnen aanlopen.