Zeiltrim dag 23 september 2023 bij Zeilschool Witte Waaier

Op zaterdag 23 september 2023 gaan we in de praktijk in op zeiltrim en wedstrijdzeilen. Cursusdag door Bauke IJntema, wedstrijdzeiler en trainer bij Zeilschool Witte Waaier. In Wemeldinge, aan de Oosterschelde. Start 9.30 uur tot ca. 17 uur.

Het gaat in de basis over efficiënt zeilen en hoe je dat bereikt. We kijken naar profiel verschillen en de effecten daarvan, bij verschillende windkracht. Verder: voorstag spanning en voorlijk spanning. Verder: twist, lei oog standen, overloop, neerhaler, cunningham en de effecten die je hier mee kunt bereiken. Samen met de deelnemers gaan we hiermee experimenteren, en we proberen de theorie erachter te begrijpen.

We gebruiken het boekje van Geert Folkersma over zeiltrim als naslagwerk.

Doe je mee? Geef je op. Kosten: 170,- per dag.

Na afloop: dit vonden de deelnemers er van:

Arne:

Het was een mooie dag met de mannen samen. Wat een luxe: een schipper (Ricks) en een trainer (Bauke) en van beide veel geleerd. Ook fijne mede-cursisten om contact mee te blijven houden.  Wat me bij blijft: halvewind schoot voor de fok, platter maken van het zeil op allerlei manieren en met name dit echt te kunnen zien aan de vorm van het zeil (niet uit een boekje te leren), varen op de tell-tales.  En ik zag ook hoe jullie de preventer hebben vastgemaakt, die ga ik ook onthouden.  Super veel dank dat je dit allemaal hebt mogelijk gemaakt.

Claas:

Dank voor de geslaagde zeiltrimdag, een goede formule met een gepassioneerde en deskundige Bauke en Ricks die als schipper ons aanvullend mooi ontzorgde voor meer focus op de zeiltrim en ook eigen ervaringen nog kon toevoegen. Het meeste bijgebleven?

 • Meer overzicht van alle trimmogelijkheden en effecten, aan de wind, halve wind, voor de wind
  • Meer vaardigheden kunnen opbouwen in de combinatie koers, snelheid en trim. 

 

2 gedachten over “Zeiltrim dag 23 september 2023 bij Zeilschool Witte Waaier”

 1. Marc Cornelis

  Goedemorgen Bert,

  Graag had ik mij ingeschreven voor de zeiltrim op 16 september. Waar wordt de cursus gegeven? Met vriendelijke groeten Cornelis Marc

 2. Bert Oosterlaak

  Hallo Marc,
  Excuses, maar de zeiltrim dag is de week erna, op 23 sept. Kun je dan ook? Ik hoop het. Het is in Wemeldinge, vanaf 9.30 uur in de jachthaven.
  Op 16 sept. is de steigerborrel voor mensen van de zeilclub. Daar ben je zeker ook welkom.
  Groeten,
  Bert Oosterlaak

Reacties zijn gesloten.