Terugblik Driehoek Noordzee juni juli 2023 Zeilschool Witte Waaier

De Driehoek Noordzee was een ervaring apart! De boot, de Zilte Waaier, is eerst bij wijze van aanbreng door Sebastiaan en 3 deelnemers vanuit Wemeldinge naar Den Helder gebracht. Daar hebben we de boot verder uitgerust, en na deze goede voorbereiding zijn we op pad gegaan: Benny, Ernst, Edwin en ikzelf, Bert. Eerst nog de kennismaking met de andere boten en bemanningen, de veiligheidskeuring en een “palaver” op zaterdagochtend, net voor het vertrek. De route: in principe een driehoek: Den Helder, Kirkwall op de Orkneys, Farsund in zuid-Noorwegen, en dan terug naar Den Helder. Van ons zijn 3 van de 4 tot Noorwegen meegevaren, en daarna heeft Edwin, met een nieuwe bemanning, de boot teruggevaren naar Harlingen. De tocht was georganiseerd door Jacques en Karin van de Nederlandse Vereniging van Kustzeilers, en dat is heel goed gedaan. Soepel, prachtig, b.v. met een blauwe hap de avond voor vertrek in het restaurant in de Den Helder op de kop van de haven. Er zat telkens wat spanning in de sfeer, niet gek voor zo’n lange tocht op zee, en dat maakte het heel speciaal.

We hebben heel veel meegemaakt!. De eerste etappe begon jammer genoeg met motoren, langs Texel door het Molengat naar het noorden. Koers: 325 graden, en helemaal rechtdoor, met in het begin geen wind. Maar de tweede dag kregen we een ruime wind achter, windje 3 tot 4, die de derde aanzette naar windje 5 a 6 ruim achter, ZO. En af en toe een 7, in buien. Om 12 uur ‘smiddags en 12 uur ’s nachts contact met de andere boten dichtbij, eigenlijk over niets: over chocolademelk of vieze bonenschotels, of waar de andere boten varen. We stoven erdoor, en het ging hard. De vierde dag kregen we de eilanden in zicht, en dat was een heel mooi gezicht om de contouren in de verte te zien opdoemen.

Wat ik leuk vond was de ruimte van de zee, en het ritme van het varen op zee in een hele mooie bemanning. Ook op de Orkneys was de organisatie bijzonder goed, met een feest in de jachtclub en een bus toer over het eiland. En goede contacten met de andere 14 schepen. Veel verschillende mensen, maar met eenzelfde doel: een heerlijke tocht varen.

De tweede etappe was korter, 3 dagen zeilen in de oversteek van de Orkneys naar Noorwegen. Met een flinke wind in het begin, aan de wind, kracht 5 a 6, maar afzwakkend tot weinig. En de derde dag doemde Noorwegen op. Een heel andere kust met rotsen en veel eilandjes. Prachtig. En ook hier een heel goede ontvangst.

Na een paar dagen daar kwam onze aflossing en zijn we terug gereden naar huis. Edwin, en zijn bemanning zijn daarna verder gevaren. Om een lang verhaal kort te maken; ze hebben veel wind gehad, in het noorden van Denemarken, en ze zijn daarna via de Limfjord, dwars door Denemarken, gevaren. En daarna langs de Deense kust naar Helgoland, en toen via de Duitse Wadden teruggevaren naar Harlingen. Daar was het weerzien heel bijzonder! Lees verder het verhaal van Edwin Kolkman Zeilschool Witte Waaier, op de app “polarsteps” over de Driehoek Noordzee 2023. Je moet wel lid worden, maar het is zo wie zo een leuke app als je zeiltochten wilt vastleggen.

Door Tamar en Helen is de Zilte Waaier teruggebracht naar Wemeldinge, via de staande mast route, vanwege een halve storm voor de kust.

De boot is al met al meer dan 6 weken weggeweest uit Wemeldinge, en de boot moest echt weer even wennen aan de eigen haven, maar dat is weer goed gelukt.

Wat ik bijzonder mooi vond: de saamhorigheid van het team, de boot die zich bijzonder goed gehouden heeft, en het zeilen over het water in de Noordelijke Noordzee, die nog helemaal leeg is. De ruimte, water en wind. Prachtig!