Mijlentocht Vlieland Witte Waaier oktober 2021

Mijlentocht Vlieland oktober 2021

15 oktober, prachtig zeilweer en 21 knopen noordenwind! Vandaag is het zover, we vertrekken op de Witte Waaier uit Flevo Marina in Lelystad met bestemming Vlieland. Met een boot vol proviand en veel goede zin varen we om 8.30 AM UTC uur de haven uit. Al gauw merken we dat het een pittig vlagerig windje is en het 2e rif blijkt geen overbodige luxe. Het IJsselmeer is wijds waardoor we met lange slagen noordwaarts door de hoge golven kunnen snijden. Na 30 NM lopen we om 4.30 PM UTC de haven van Hindeloopen aan alwaar een goede maaltijd rode kool haché wordt genuttigd.

Met behulp van de HP33 en de juiste vaarkaarten wordt het plan voor het tweede deel van de tocht gemaakt. Bij het eerste ochtendgloren zetten we zaterdagochtend koers naar Kornwerderzand. We worden geschut, de brug van de afsluitdijk gaat open en we zitten op de Waddenzee. Na een ontbijt van warme broodjes, verse koffie en gebakken eieren gaan we voor Harlingen onder zeil. De stroom is mee en de wind is aangetrokken tot 14 knopen. De Witte Waaier is in haar element en vaart met een SOG van ruim 7 knopen via de Blauwe Slenk de Vliestroom op.

Tussen Vlieland en Terschelling voelen we de Noordzee deining. Na 45 minuten ten noorden van het eiland gevaren te hebben, zetten we koers richting de jachthaven. De haveningang is smal en de stroming is dwars. Voor ons schiet met grote snelheid een reddingsboot van de KNRM naar binnen die zoveel zand doet opstuiven dat onze dieptemeter helemaal van slag is. Maar zonder problemen leggen we om 1.30 PM UTC aan en zetten we voet op Vlieland! Wat 2 maanden geleden begon als een leuk idee, is omgezet in een plan en dat plan is tot uitvoering gebracht. Happy & Safe!

Sebastiaan.

Over Bert Oosterlaak

Trainer en eigenaar bij Zeilschool Witte Waaier
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie