AIS transponder bij Zeilschool Witte Waaier

De Witte Waaier was al uitgerust met een AIS (Automatic Identification System) ontvanger. Dit najaar is de boot nu ook uitgerust met een AIS zender (een transponder), waardoor de boot nu zelf ook zichtbaar is voor andere schepen.

Dat AIS systeem is voor jachten een echte revelatie op het water. AIS is een systeem gebaseerd op transponder-technologie waarmee de veiligheid van scheepvaart op zeeën en het binnenwater verhoogd wordt. Het is bedoeld om overzicht en informatie te bieden via interactie tussen de schepen onderling en met instanties aan de wal. Het is in 2003 voor de zeevaart ingevoerd. Voor het gebruik van AIS-apparatuur kan in Nederland volstaan worden met een marifoon-basiscertificaat. De apparatuur dient te worden aangemeld bij het Agentschap Telecom, door middel van een wijzigingsformulier. AIS-apparatuur valt binnen dezelfde categorie als de marifoon.

Door het systeem kan allerlei scheepvaart, en zeker de grote scheepvaart, heel goed gezien worden op de plotter. Voor de beroepsvaart is het AIS systeem verplicht. Voor ons als jachten is dit erg belangrijk, omdat we ook bij slecht weer en slecht zicht de beroepsvaart toch goed kunnen zien. Bijvoorbeeld bij een oversteek bij de Maasmond is dat erg belangrijk.

Aanvullend: via Internet, b.v. via de site van Marine Traffic, kunnen schepen die zich hierbij aanmelden met naam en MMSI nr en eventueel een foto, zichtbaar zijn op kaartjes. Dan kun je dus je eigen boot zien varen ! het linkje is:  http://www.marinetraffic.com/en/ais/home/fm:3017

knipsel-ais-kaartje