‘Help mijn partner zeilt’

Dat is een kreet die wij wel eens gehoord hebben van een klant. Het is natuurlijk niet zo erg als het verwoord is, maar …

Vrij vertaald wordt er bedoeld: ‘Hoe kan ik als beginner/opstapper of onervaren bemanningslid een betere zeiler worden?’

De ervaring en situatie herkennen wij wel zeer zeker: Je partner zeilt al jaren en is daardoor altijd de schipper. Jij komt net in aanraking met zeilen of bent nog wat onervaren. Uiteraard wil je leren zeilen en vindt je het leuk om mee te gaan met je partner of met andere ervaren zeilers, maar ….

Als het erop aankomt, bijvoorbeeld aanleggen met harde wind, of er zit even iets tegen bij het overstag gaan of bij het passeren van een brug/sluis. Hoe gaat het dan?

Als het goed is neemt de meest ervaren schipper dan het voortouw (wel zaak om voor vertrek helder te hebben, wie die persoon is, maar meestal is dat de eigenaar van de boot of de meest ervaren schipper). Om te zorgen dat de reis veilig verloopt zal de eindverantwoordelijke schipper dan de bemanning inzetten waar nodig en afgestemd op hun capaciteiten.

Dit is een logische, maar niet vanzelfsprekende situatie. Als je maar af en toe zeilt, dan ontbreekt de routine in veel situaties en kan het voor alle opvarenden (dus ook de schipper) toch wat spannend zijn. Dan is het vaak ingewikkeld om de communicatie op een constructieve, heldere en prettige wijze plaats te laten vinden. Een onvertogen woord is er zo uit tijdens een situatie die (bijna) misgaat.

Tijdens onze lessen zorgen wij natuurlijk voor een leeromgeving waar dingen fout mogen gaan, zonder nare consequenties uiteraard. Van (bijna) fouten maken leren we in de regel het meeste. Dit is aan boord van je eigen, of gehuurde boot tijdens een eindelijk vrij gemaakt weekendje weg vaak minder goed mogelijk. Je vrije tijd is kostbaar en je wilt gewoon lekker zeilen.

Als het goed gaat is dat natuurlijk heel erg fijn en als het fout gaat heeft iedereen een minder prettige ervaring. Alleen de onervaren zeiler leert in beide gevallen vrij weinig. Natuurlijk kijk je mee en doe je iets naar beste kunnen, maar daar wordt je niet direct een betere zeiler van. Ook slaan we vaak de stap over om een situatie nog eens te evalueren en te herhalen voor de oefening.

Bij ons aan boord kan dat leren natuurlijk wel. Je neemt je ervaringen met je partner of vrienden gewoon mee en kunt voorbeelden van situaties met ons bespreken. We kunnen je helpen veel voorkomende handelingen eigen te maken. Iedereen is natuurlijk begonnen als onervaren bemanningslid en wij werken natuurlijk met een ieder vanuit dat startpunt in gedachten.

Soms kan het zelfs erg goed zijn om met ons eerst in een kleinere open boot te starten om echt te ervaren wat voortbewegen door de wind nu echt inhoudt. De kennis en het gevoel van zeilen neem je dan mee op een groter kajuitzeiljacht en dat kan je heel erg helpen.

We zullen binnenkort een bericht publiceren over de verschillende lestrajecten die we aanbieden. Van beginnende zeiler tot zeer ervaren schipper. Voor iedereen hebben we een programma op maat.

Scroll naar boven