Haven Blankenberge diepgang

Met onze tocht in augustus in 2013 kwamen we ook voor Blankenberge. We twijfelden toen nog even tussen Oostende, Zeebrugge en Blankenberge, omdat in de Reeds stond dat Blankenberge wel een probleem heeft met de diepgang. Ik weet niet meer zeker, maar er stond zoiets van een diepgang van 1,5 m bij LLWS. Maar wij aan het rekenen, en het kon wel, dachten wij. Eenmaal binnengekomen in de haven, op een druilerige maar toch heel mooie avond, kwam de havenmeester in zijn bootje naar ons toevaren. En op onze vraag over de diepgang zei hij: “dit is zo’n onzin, het staat al jaren in de Reeds, en we hebben het al vaak gezegd dat ze dat moeten veranderen. Maar de haven is altijd diep genoeg voor jachten” Ik meen dat hij zei dat het altijd wel minimaal 3 meter diep was.

Naschrift: uit reacties op zeilersforum (www.zeilersforum.nl) bleek dat verschillende mensen ook dit jaar (2014) gezien hebben dat een jacht is vast komen te zitten in de haven aanloop. Na een zware storm kan het heel snel dichtslibben; vooral in het voor- of najaar speelt dat. Het beste advies is dus om toch nog even contact op te nemen met de havenmeester, vlak voor de aanloop. Bijvoorbeeld via de marifoon, of gewoon even bellen. De nummers staan in de Reeds.

Ik kan me wel voorstellen dat met een harde NW wind er hoge golven lopen voor de haven, maar dat is een ander verhaal. En Blankenberge als stad: heel leuk! De oude haven ligt vlak bij de binnenstad, op 5 min. lopen. En je bent direct helemaal in Belgie. We hebben heerlijk een Belgisch biertje gedronken. En nog wel eentje, trouwens.

Nog een naschrift, augustus 2016. Deze zomer gaf de havenmeester het volgende aan: de diepgang in het kanaal zelf is op dit moment, na het baggeren wel diep genoeg, maar nu lopen sommige jachten vast in de blubber in de ingang van de haven zelf. Daarom is het beter te wachten (augustus 2016), en even niet binnen te lopen een uur voor tot een uur na laagwater.

Zo zie je maar: het is verstandig om even te bellen met de havenmeester (s). Er zijn trouwens verschillende havens. De oude haven, en daarnaast verschillende havens in de nieuwe haven. Zie verder de Reeds.

IMG_3754