Een tocht met Zeilschool Witte Waaier naar …. een nieuwe bestemming.

Een tocht naar …. een nieuwe bestemming.

Geschreven door Edwin, deelnemer aan de mijlentocht van de Witte Waaier.

Het is volop zomer 2016 en ons plan voor de mijlentocht van Zeilschool Witte Waaier is om naar Isle of Wight aan de Engelse zuidkust te gaan. Vanachter de keukentafel lijkt het een 3 stappenplan. Zeeland naar Ramsgate, dan Ramsgate- Eastbourne en vervolgens afmeren op Wight. De grote koers is dan eigenlijk Zuid-west. Wel eind juli 2016 dachten de windgoden ons te plezieren met een stevige zuid-westen wind. Onze stappen hebben we naar aanleiding daarvan wat verkleind; eerst maar eens naar Breskens en dan stappen maken langs de Belgische kust; Nieuwpoort en Calais. Vanachter de keukentafel lijkt het een saaie kust; die van het Belgische strand en een eindje verderop Engeland. Pas als je de kaart beter bekijkt zie je dat er vele zandbanken parallel aan de kust liggen met slechts enkele doorgangen. Daar moeten we op navigeren; niet eens zozeer vanwege de diepgang van de boot, maar meer vanwege het golfpatroon.

Dan komt de dag van de tocht van Nieuwpoort richting Calais. Het waait windkracht 5 en op een onregelmatige ondergrond geeft het een knobbelig water, kruisen op dit water maakt dat de golven de vaart breken. Wel is het prachtig zeilweer volop zon, helder zicht; echt zomer. Cap Gris Nez, de uitstekende rotskust voorbij Calais is prachtig te zien. Het gaat heerlijk, maar als je moet kruisen is de afstand die je moet afleggen toch 1/3 langer dan rechtstreeks. De stroming houdt zich heel consequent aan het tij en daarmee ook de stroomrichting.

In onze tochtplanning hebben we een tijdspunt bepaald waarop de keuze moeten maken of we Calais nog wel halen; met op het laatst: wind tegen, stroom tegen. Zo’n 10 mijl voor Calais, een kippen-eindje eigenlijk, hebben we dan toch gekozen om de koers 180 graden te wijzigen en naar Duinkerken te koersen. Het lijkt op terugvaren, maar dat is het zeker niet. Het is zeker geen aanfluiting op het zeemanschap om als dat nodig is koers te wijzigen; het hoort veel meer bij een “avontuur”. Immers er moet opnieuw een tocht gepland worden. Niks automatische piloot, nee op elke koers vind je een nieuwe bestemming. Zo maken wij in 2016 een mooie zomerzeiltocht / mijlentocht. Met een andere bestemming dan eerst gedacht.

FB_IMG_1433707779933  IMG_2414