Digitale navigatie bij Witte Waaier zeezeilschool

Voor het leren navigeren op ruim en stromend water doen we dat bij Witte Waaier vooral met papieren kaarten, de stroomatlas en de berekening van koers en diepte. Dan leer je dit het best, en heb je het meeste overzicht. Maar op alle jachten, en zeker ook bij Witte Waaier, is allerlei elektronische apparatuur aanwezig, zoals de GPS plotter, windmeter, dieptemeter, log, en de marifoon. En vaak ook nog AIS en radar. Op steeds meer schepen worden deze apparaten gecombineerd, en ook bij Witte Waaier kijken we hiernaar. De hoop was dat binnenkort alles zou kunnen werken, net als thuis, via wifi, maar waarschijnlijk duurt dat nog even. Sinds kort is er een radar die via wifi contact heeft.

Dit voorjaar worden nu ook op de Witte Waaier de digitale apparaten geïntegreerd. We moeten nog gaan kijken hoe we dat gaan doen, maar het idee is dat we de data integreren via een apart kastje, en dat alles via de laptop en/of ipad afleesbaar wordt. Dus ook vanuit de kuip via een app je. We waren op de stand van WinGPS op de HISWA, en zagen mooie voorbeelden van zo’n integratie. We hebben ook het programma Seaclear (freeware) ter beschikking, maar dan moet de integratie ook nog gebeuren.

Op deze manier kun je dus op de Witte Waaier nader inzicht krijgen in het gebruik van de papieren en digitale kaarten, en de voor- en nadelen van beiden. De eerste stappen kun je het beste doen met de papieren kaart in de handen, maar daarna is het toch goed om verder te kijken, ook digitaal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  IMG_3635