Boeken en bronnen zeilen en navigatie

plaatje leidraad plaatje leidraad vaarbewijs plaatje kl vaarbewijs cursusboek plaatje marifonie plaatje TKNknipsel-boek-manoeuvren

De volgende boeken worden tijdens de zeillessen gebruikt: ze zijn onder meer verkrijgbaar bij:  ANWB, Watersportverbond, Hollandia, Vaarwinkel.nl, en diverse online watersportwinkels.

 • Leidraad voor Kajuitzeilers. Richard Vooren. ISBN 9789024006489. Dit boek behandelt daarmee tevens de stof voor het CWO-diploma (Commissie Watersport Opleidingen) ‘Kajuitzeiljachten binnenwateren’ en voor het examen ‘Theoretische kustnavigatie’. Het geheel is zeer compleet en de stof wordt goed gepresenteerd met duidelijke teksten en veel gekleurde en mooie tekeningen. Het boek is verplichte kost voor de beginnende jachtzeiler en een goed naslagwerkerk voor de al ervaren schipper. Bevat exameneisen, inventarislijst, en een index.
 • Klein Vaarbewijs. ISBN  9789018039950. Dit cursusboek Klein Vaarbewijs I en II bevat een code die toegang geeft tot de Online Examentraining, waarmee je zes maanden lang onbeperkt kan oefenen voor het examen.
 • Leidraad voor het Vaarbewijs. Richard Vooren. ISBN 9789064106101. Dit cursusboek sluit aan op de nieuwste exameneisen zoals die door de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) zijn vastgesteld.
 • Marifonie. ISBN 9789018038014. Dit Cursusboek Marifonie voor aan boord bevat zowel de examenstof voor het basiscertificaat én Marcom-B.
 • Leidraad voor Marifonie. Richard Vooren. ISBN 9789064106033. Dit boek geeft de complete stof voor Nederland en België voor het Basiscertificaat (VHF-certificaat) en de GMDSS Module B (Marcom-B).
 • TKN. Theoretische Kust Navigatie. Toni Rietveld en Adelbert van Groeningen. 12e druk. ISBN 9789064106583  Alles wat een zeiler of een motorbootvaarder moet weten over navigatie is te vinden in Kustnavigatie, een klassieker in de watersport, en bovendien hét leerboek voor het examen Theoretische Kustnavigatie.
 • ANWB Handboek Manoeuvreren motorboot & zeiljacht. ISBN 9789018037451.  Overzichtelijk handboek met alle bootmanoeuvres op de motor van de boot, inclusief bijzondere verrichtingen.
 • Handboek Jachtzeilen CWO uitgave. Verkrijgbaar bij CWO kantoor als pdf. www.cwo.nl
 • Reeds Schippers Handboek. ISBN 9789059610989. Deze bestseller is een handige geheugensteun voor alle zeilers en motorbootvaarders die zich op groot water begeven. Alle denkbare navigatiemethoden, van het werken met sextanten, AIS en elektronische kaarten tot elektronische GPS systemen worden overzichtelijk uitgelegd.
 • Theorieboek Vaarbewijs Studiewijzer Marifonie en Marcom-B. ISBN 9789491173271. Duidelijke opbouw, theorie opgedeeld in 9 lessen, elke les sluit af met oefenvragen, handige opzoeklijst met afkortingen, ruimte voor aantekeningen. 10e druk, 2018.
 • Het weer van morgen. Dieter Karnetzki. Weerboek voor watersporters. ISBN 9064103550. Het weer van morgen geeft de watersporter alle informatie die nodig is om zelf conclusies te kunnen trekken uit weerberichten en weerkaarten. De derde herziene druk werd aangevuld met informatie over nieuwe communicatiemiddelen om weersinformatie aan boord te halen. Het boek werd vertaald en geredigeerd door Henk Huizinga, de vaste meteoroloog van het maandblad Zeilen.
 • Boordboek Noodprocedures. Jimmy Lengkeek. ISBN 9789059610392. Het Boordboek Noodprocedures biedt u in korte en bondige stappen levensreddende informatie. Het helpt u in de voorbereiding om noodsituaties te voorkomen, maar omdat niks uit te sluiten is, worden ook uitgebreid diverse noodsituaties en de bijbehorende procedures behandelt.

Internet cursus en app’s:

Een heel makkelijke cursus op internet over zeilen op “dummy” niveau vind je hier: http://zeilen.scoutingniftarlake.nl/cursus/

Een goede app op de smartphone / Ipad over knopen is de volgende: Grog Knots of artikel op Internet: http://www.prosailing.nl/downloads/schiemannen.pdf of filmpjes: http://www.allesovervaren.nl/zeemanschap-hier-vindt-u-alles/knopen-maken/

Een  interessante app met de voorrangregels is: Rules of Sailing

Geef een reactie