Wat te doen bij voorspelling buien en onweer
Het komt vaak voor in de huidige zomers: een voorspelling van de volgende dag voor buien en mogelijk onweer. Je hebt nou net een zeildag gepland; wat te doen?
Hoe ziet de praktijk er uit op de Oosterschelde, maar ook b.v. bij een kusthaven op de Noordzee zoals Scheveningen of Stellendam.
Eerst: houd het weerbericht bij de dagen van te voren. Kijk b.v. op:
- Lange termijn verwachting van het KNMI,
- Ziltmeteo http://ziltmeteo.nl/ met een weerbericht voor de komende dagen, vooral voor op zee, waarbij je vooral goed kunt kijken naar de grib files (met de kleuren voor de wind) en de weerkaarten,
Daarna: vlak van tevoren en de dag zelf:
- KNMI (marifoon) weerbericht; dat is het officiële weerbericht.
- Het marifoon weerbericht zoals dat wordt uitgezonden via b.v. Post Wemeldinge kan. 68 voor de Oosterschelde. Dan krijg je elk uur een update.
- Windfinder of Windguru, de apps. Afgeleid allebei van de Bracknell windkaarten. Die geven voor de kust redelijk nauwkeurig, over de dag, een voorspelling,
- Die is voor de kuststrook redelijk nauwkeurig voor de buien als ze over zee komen.
- Zelf kijken naar het weer, niet te vergeten. Wat voor wolken zie je? Hoe staat de wind ?
Met deze gegevens kun je redelijk goed de buien inschatten en timen wanneer ze daadwerkelijk overkomen.
Daar kun je het plan voor de dag op aanpassen. Op de Oosterschelde is een aantal havens die aan te lopen zijn bij het naderen van een bui. In feite bepaal je een window waarbinnen je een aantal uren kunt zeilen. Het is een kleine tochtplanning afhankelijk van het weer.
De navigatie is: waar ben ik, en hoe ver ligt een volgende haven verwijderd? Hoeveel mijl en hoeveel uren zeilen rekening houdend met stroom en windrichting? En dan: wanneer kunnen we weg en met een goede veiligheidsmarge van b.v. een uur: wanneer moeten we ergens binnen zijn. Dit lijk op de routeplanning die we maken van langere tochten op zee. En ook: het is helemaal niet erg om weer terug te gaan, als je dat vertrouwen geeft, dus om weer terug te gaan maar de vertrekhaven.
Met deze informatie maak je de afweging: gaan we inderdaad zeilen, of gaan we het in ieder geval proberen, of is het verstandiger er maar van af te zien? Hoe lang duurt het om de dichtstbijzijnde haven te bereiken. Op de Oosterschelde of de Grevelingen is dat ca. 1 a 2 uur. Op de Noordzee, aan de kust afhankelijk van de locatie, b.v. de Zeeuwse of Zuid Hollandse kust, afhankelijk van de stroom ca. 3 – 5 uur.
Als je toch niet gaat zeilen omdat dat veiliger: dan heb je de goede argumenten om het niet te doen, b.v. omdat de veiligheidswindow te klein is.
En als je het wel doet, b.v. alleen de ochtend vanaf 10 uur tot de middag 15 uur omdat het koufront met buien dan overkomt, dan heb je toch heerlijk 5 uurtjes gezeild.
Natuurlijk maak je ter plekke continue een afweging: hoe staan we ervoor? Wat zie ik in de lucht? Kan ik de buien zien aankomen en hoe snel gaan ze? En wat zegt de buienradar hierover? Klopt dat met mijn idee van de situatie? Als zeiler is dat leuk, en vooral ook erg leerzaam.